2008. augusztus 23., szombat

Ha egyszer elkezded, nem tudod abbahagyni- batikolás

Bogikám annyira megszerette a táborban a batikolást, hogy addig-addig rágta a fülem, mígnem kicuccoltunk az udvarra, összeszedtünk otthon minden fehér pólót, trikót, vásznat és nekiláttunk. Hajtogattunk, tekertünk, csavartunk, kötöztünk, majd festettünk.
Nagyon jól szórakoztunk és örömmel nyugtázhattuk ma is szépeket alkottunk.


Ezekből az anyagokból még nem tudjuk biztosan mi lesz,
lehetne terítő, párna, vagy ha sokat összevarrunk akár ágytakaró is.
Varrhatunk belőlük táskát, neszeszert,
netán babaruhát.




Na és a pólók, egyediek, varázslatosak és megismételhetetlenek.
Az a jó a batikolásban, hogy soha nem tudod milyen lesz a végeredmény.

Kibontod azt az összegubancolt anyag kupacot és tátva marad a szád!
Igen ezt a szépet is Te alkottad.!




Aztán vasalhatod, hogy minnél hamarabb megszáradjon,
mert a lányod már szeretné is felvenni.





és, hogy mire van szükséged ehhez?
.
A csomózós, hajtogatós batikolás kellékei:
.
-régi rissz-rossz fazekak a festéknek
-textílfesték: COLUMBUS,
cipőkellékesnél tudsz venni 80Ft/csom.
-madzagok a kötözéshez
-olló
-festeni való anyagok, lehetőleg pamut,
a műszálas anyagokat nem fogja be szépen a festék.
.
Remek szórakozás Neked és csemetédnek egyaránt.

9 megjegyzés:

  1. nagyon szeretme a batikolt anyagokat. parszor probalkoztam is, de mindig csak egy szinnel es kor mintaval. csak batorsag kell hozza, vagy van valami titka, hogy neked ilyen gyonyoruen sikerultek? :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, bátorság. Az a jó benne, hogy előre soha sem tudod milyen lesz. Így ne is nagyon tervezd meg, maximum a színeket kell jól összeválogatni, a többi a véletlen művészete.

    VálaszTörlés
  3. Sokszor batikoltam már, de nekem egész máshogy sikerül. Én mondjuk még nem próbáltam ki a hajtogatás technikáját, de fantasztikus jók amiket készítettek. És még csak egy színű ruhafestékkel próbáltam. Megkérdezhetném hogy hogyan készítettek ilyen színes pólókat?

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Én is batikoltam mostanában pólókat, a kockástól kezdve a sima körös technikáig próbálkoztam, jók lettek.
    Most a spirál jönne, javíts ki ha tévedek, de ugye azt spirál alakban kell cérnával összehúzni, ugye, úgy adja ki a spirál alakot a végén?
    kkrisztina1985@vipmail.hu címre írj légyszi, hogy jól tudom e, már csak egy pólóm van, nem akarom elrontani!

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Sajnos nem sikerült a spirálos megoldás, nem küldenél egy képet arról, hogy hogyan van megtekerve és összekötve!?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    én is kiváncsi lennék a spirálra:)meg tudnád légyszi írni, hogyan készült? elég sok mindennel próbálkoztam már, (szivecskés kispárnahuzat is sikerült, arra rettentő büszke vagyok), de ez valahogy nem megy. pedig tulajdonképp a te képed adta az ötletet. olyan mint egy galaxis:)
    köszike

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Már rég hallottam a batikolásról csak eddig nem fordítottam nagy figyelmet erre, de most nagyon nagy kedvet kaptam hozzá. Keresgéltem neten és így jutottam el ide. Gyönyörű ez az oldal. Azt szeretném kérdezni, én pólót és táskát szeretnék készíteni batikolással. De igazából nem nagyon tudom hogy hogyan is kezdjek hozzá. Meg olvastam valami viaszos dologról de ezt nem nagyon értem hogy mi is ez. Hogy kell csinálni h több szinű legyen? Nem az egész ruhát teszem bele hanem csak azt a részt amit be akarok szinezni? Tudnál nekem segíteni? Adni pár tanácsot, hogyan kezdjem el, és hogy mik kellenek hozzá? Esetleg le írnád hogy hogy kell spirál mintát(későbbiek folyamán azt is kipróbálnám) készíteni? Vagy egyszerűbb mintákat?

    Ne haragudj hogy ennyi mindent kérdezek!

    Megadnám az e-mail címem:
    kollar.t@ freemail.hu

    Előre is köszönöm a válaszodat!!!

    VálaszTörlés
  8. Kedves lányok!
    Imádom, hogy így lelkesedtek, akár csak magamat látnám.
    Ígérem, hogy készítek a spirálos batikolásról képes leírást, de türelmeteket kérem, mert nem tudom mikor lesz rá időm. Addig is képek nélkül: az anyagodat a közepén megcsíped és elkezded körbe tekerni (síkban) amíg elfogy az anyag, majd átkötözöd szorosan egy madzaggal. Utána minél több színű festékbe mártod, annál izgalmasabb lesz a minta, a fazekadba kevés festék legyen, hogy az anyagod egyik oldalát érje csak a festék, ezzel főzöd kb. 15 percig (attól függően mennyire szeretnél élénk színt), majd a másik oldalával átteszed egy másik színbe stb.… Ha kész vagy hagyod kihűlni, majd leszeded a madzagokat és gyönyörködhetsz:)
    A másik csoda a viaszos batikolás, erről már írtam, itt olvashatjátok: http://hokatastudio.blogspot.com/2008/04/batikols.html

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    köszönöm a választ! azt hiszem értem a leírást. én nem vízszintesen, hanem függőlegesen tettem a lábosba, ez lehetett a baj. nah de jön az őszi szünet, anyukám nem látja ha úszik a konyha és az összes lábosa:D

    VálaszTörlés

.